Rentakub.com

De ce merită să vizitezi Oradea? February 24, 2021

Merită să vizitezi Oradea, măcar într-un weekend? Este ceva deosebit de făcut, văzut și plăcut în acest oraș perceput până de curând și pe nedrept o destinație de tranzit? Noi spunem că da, merită să vizitezi Oradea și credem că ne veți da dreptate, la întoarcere. 

Eleganta și liniștita Oradea te așteaptă plină de culoare și savoare, cu bulevarde pietonale pitorești și parcuri spațioase unde ai toate șansele să NU te pierzi în mulțime. 

Oradea se remarcă nu doar prin stilul său arhitectural aparte, ci și cu obiective turistice și atracții unice. Iată câteva din motivele pentru care merită să vizitezi Oradea cât mai curând. 

Impresii din Oradea 

Am regăsit Oradea cu aceeași atmosferă relaxată, de oraș tihnit și primitor. Dar liniștita Oradea e plină de energie atunci când trebuie, are mereu un șarmant aer ștrengăresc. Nu e de mirare, doar e centru universitar! Te poți plimba pe bulevarde mărginite de clădiri elegante și pe alei pietonale pline de terase și restaurante. Te poți pierde pe potecile umbrite ale parcurilor mari și mici. Poți să stai liniștit pe o bancă pe malul Crișului Repede, ascultând susurul apei și strigătul pescărușilor care scanează clădirile în culori vesele. Oradea se lăuda, acum câțiva ani, că este cel mai verde oraș din România, pare că nu și-a pierdut acest statut. 

Orașul Art Nouveau al României are o arhitectură unică, încântătoare, dar și o istorie veche și urme palpabile ale acesteia. Măcar pentru aceste motive merită să vizitezi Oradea, singurul oraș Art-Nouveau al țării. 

Nu rata în Oradea!

-Cetatea medievală. Denumită inițial Varad, cetatea apărată de cinci bastioane ascunde între ziduri două palate (gotic și renascentist) și o Biserică Romană-Catolică. Cetatea a fost construită în timpul domniei regelui maghiar Ladislau I (1077-1095). Recent renovată, Cetatea Medievală a Oradei găzduiește toate manifestările importante din oraș. Pășești nu doar pe caldarâm ci și pe crâmpeie de istorie.

-Piața Unirii, un reper de neocolit al urbei, mai ales că este flancată de superbele clădiri în stil Art-Nouveau care au făcut Oradea celebră. Se disting Palatul Vulturul Negru, Biserica cu Lună și Turnul Primăriei. În tumul Bisericii cu Lună se află un mecanism unic în Europa care imită mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului. 

-Primăria Oradea. Primăria este un edificiu ridicat într-un nonșalant stil arhitectural eclectic. Una dintre principalele sale atracții este Turnul cu Ceas unde, la primul nivel, se găsește orologiul care anunță ora exactă pe ritmurile „Marșului lui Iancu”. Urcă în turn și vei fi răsplătit cu o priveliște panoramică superbă asupra orașului!

Unde bate inima orașului

- Piața Unirii. Energia și atmosfera din piața dominată de statuia lui Mihai Viteazul îi conferă Pieței Unirii statutul necontestat de centru istoric și cultural al Oradei. 

-Nu departe, chiar pe malul râului, se află cea de-a 3-a sinagogă ca mărime din Europa, Sinagoga Sion. A fost construită de comunitatea evreiască neologă și te încântă cu influențele ei orientale maure.

-Calea Republicii. Clădiri impunătoare, tare faine, te întâmpină și pe Calea Republicii. Îți vor atrage sigur atenția Casa Poynar, Teatrul Regina Maria, Biserica Ursulinelor și Palatele Rimanoczy și Kolozsvari. Cel mai celebru e Palatul Moskovits Miksa, ridicat la începutul secolului trecut într-un elegant stil secession. Pe Calea Republicii sunt destule terase, restaurante, patiserii și magazine încât să-ți fie greu să alegi una. 

Palate impresionante

-Complexul Baroc și Catedrala Romano-Catolică. Ansamblul edificat în sec. al XVIII-lea este impresionant prin dimensiuni și arhitectură. Bazilica Romano-Catolică este cea mai mare biserică barocă din țară și una dintre cele mai frumoase. Palatul Baroc, fostul Palat al Episcopiei Romano-Catolice (1762-1777) are 100 de camere şi 365 de ferestre, câte una pentru fiecare zi din an. Peste drum, se află Șirul Canonicilor, un complex arhitectural format din 10 clădiri înșiruite. Printre lumini și umbre îți poți imagina rândurile de călugări mergând și rugându-se necontenit, odinioară.

-Dealul Ciuperca. Ai Oradea și o mare parte din împrejurimi la picioare. Probabil că te va uimi frumusețea apusului, care îmbracă Oradea în cele mai calde nuanțe de auriu și argintiu. 

Testează energia apelor termale la Băile Felix

Împrejurimile Oradei sunt la concurență cu burgul. E de ajuns să amintesc de Băile Felix și deja cred că te visezi la Spa în bazinele cu apă termală sau în parcurile acvatice, dacă ești mai energic. Stațiunea Băile Felix e vestită pentru climatul blând și apele minerale termale cu proprietăți vindecătoare care îți alină mintea, trupul și sufletul. Merită să mergi aici în orice anotimp, temperatura apei termale depășește chiar și iarna 40 grade Celsius. Vrei să fii cât mai aproape de bazinele tămăduitoare din Felix? Fă rezervare la o casă de vacanță KUB. Intimă, cochetă și dotată cu toate facilitățile moderne, casa Kokopelli are și o terasă de unde poți privi stelele împreună cu jumătatea ta. Nu rata Lacul cu Nuferi și Lotuși termali, unic în lume. Frumusețea delicată a florilor cu o simbolistică aparte, țestoasele și peștii exotici care trăiesc în apele termale crează nu doar un habitat unic ci și o atracție de neocolit. 

 -Băile 1 Mai. Stau cumva în umbra Băilor Felix, deși cele două stațiuni sunt vecine. Băile 1 Mai s-au făcut remarcate datorită apelor minerale și a nămolului sapropelic extras din lacul aflat în localitate, utilizate în tratarea unor afecțiuni reumatismale, ale sistemului nervos central și periferic și ginecologice. Iar ștrandul cu valuri este unic în zonă, distracția e garantată!

-Unde te cazezi în Oradea

De la pensiuni la hoteluri de lux, în Oradea și împrejurimi găsești cazare pentru toate bugetele. Prețurile sunt pe măsura cererii, adică nu foarte mari, comparativ cu alte destinații urbane din vestul țării. Dar dacă alegi cazarea la o casă de vacanță sau alegi varianta rezervării unui bungalou, ai și siguranță, confort și intimitate! Noi îți recomandăm să alegi ceva deosebit, cazarea la o casă de vacanță KUB. Îți vei da seama că merită să vizitezi Oradea și vei reveni, cu prima ocazie. Nu trebuie să ne crezi pe cuvânt, chiar merită să vizitezi Oradea, noi abia așteptăm să revenim! 

Știi deja că suntem bucuroși de oaspeți! 

 

Află primul noutățile Rentakub! Abonează-te la newsletter!
PROCESĂM