Rentakub.com

Călător în inima Transilvaniei, în Cluj-Napoca și împrejurimi February 9, 2021

Hai în Cluj-Napoca și nu vei regreta, nu o spune un mândru localnic cu vorba dulce ardelenească ci împătimiți ai călătoriilor, așa cum suntem noi! Nu trebuie să ne crezi pe cuvânt, orașul acesta surprinzător și primitor te așteaptă cu brațele deschise! No, amu, hai cu noi!

De ce să vizitezi Cluj-Napoca?

Orașul din inima Transilvaniei e obișnuit să fie în lumina reflectoarelor, iar vestitul festival care l-a pus pe scenă și l-a făcut VIP e unul dintre motive. Cu, dar mai ales fără UNTOLD, te vei bucura de atmosfera provincială, mai liniștită, de ospitalitatea ardelenească și vei avea de văzut atât de multe obiective turistice încât să nu te stresezi că ai ratat ceva. Cetăți și biserici medievale, parcuri mari și mici, panorame ample și câteva muzee fac din Cluj-Napoca o destinație „must do”. Dacă punem la socoteală și împrejurimile Clujului, lucrurile se complică: sunt multe de văzut și făcut, mai mult ca sigur că va trebui să te reîntorci. 

La pas prin Cluj-Napoca

Cluj-Napoca NU e un oraș care te pune pe fugă de la un obiectiv la altul. Aici, te vei adapta stilului local: domol, relaxat, degajat. Vestea și mai bună e că mai toate obiectivele turistice importante sunt concentrate în centrul istoric, inima și sufletul burgului.  Nu rata Piața Avram Iancu, cu impunătoarea Catedrală ortodoxă și Teatrul Național, cel mai important din Transilvania. Continuă cu Bulevardul Eroilor, flancat de clădiri vechi și sofisticate, în culori pastelate și păzit de statuia Lupa Capitolina. Ajungi repejor la cea mai importantă piață, Piața Unirii. Și aici te vor veghea clădiri și palate vechi, impozante, cu istorii vechi în spate. 

Istoria continuă

Reperează vedeta locală, Castelul Banffy, care a găzduit în existența sa multiseculară multe fețe împărătești și vedete. Astăzi, clădirea etalon a arhitecturii baroce găzduiește Muzeul de Artă și multe evenimente culturale. La o aruncătură de băț impresionanta Catedrală Sf. Mihail își ridică turlele către cer. Construită începând cu anul 1316, aceasta e cea mai mare catedrală gotică din țară, după Biserica Neagră din Brașov. Zăbovește un pic la baza statuii ecvestre a lui Matei Corvin și privește în jur! Te afli într-un oraș surprinzător de frumos! Nu departe, pe străduțele pietruite, o placă memorială marchează casa unde s-a născut Matia (Matei) Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara. Străduțele acestea sunt punți către istorie dar legătura cu prezentul e puternică. Aici sunt și câteva tentații, câteva cafenele și restaurante drăguțe te ademenesc cu oferta lor! Oraș universitar, Clujul are o mulțime de baruri și pub-uri, mai multe fiind de-a lungul străzii Piezișa, lângă campusul studențesc.

Unde să te cazezi în Cluj-Napoca ? Cluj-Napoca este cel de-al doilea oraș al țării după numărul de locuitori așa că oferta de cazare în case de vacanță, pensiuni și hoteluri este mai mult decât generoasă. Ai de unde alege!

Cluj-Napoca și misterele sale

Plimbarea pe străduțele Clujului ar trebui să te conducă, musai, cel puțin către dealul Cetățuia, unde ai orașul la picioare. Nici vestita Grădină Botanică, cu grădinile sale japoneze și vechiul Bastion al Croitorilor nu sunt de ocolit. Dacă ai poftă aventuri și de mistere, nu rata Pădurea Baciu, din apropierea Clujului. Nu-ți garantăm apariții de pe o altă lume, dar o atmosferă enigmatică sigur vei găsi! Senzația că ești privit de cineva sau ceva te va urmări ceva vreme. O adevărată călătorie înapoi în timp îți propune și Muzeul Etnografic al Transilvaniei. O lume demult uitată se lasă întrezărită mergând pe aleile Parcului etnografic Traian Vuia. Casele transformate în muzeu au povești nespuse, peste care poate că nu s-a așternut uitarea. Cum era viața atunci, fără curent electric și internet? Cum ar fi să te cazezi într-o astfel de căsuță de vacanță, desigur echipată cu tot ce-i trebuie pentru a simți confortul secolului XXI? Sună tentant, nu?

Din adâncuri, pe culmile Apusenilor

Natura a fost generoasă cu Clujul, împrejurimile sale sunt cel puțin la fel de frumoase și interesante. Ai de ales între Cheile Turzii, unde poți face drumeții și escaladă și relaxarea la Salina Turda. Locul acesta underground arată fenomenal și e deosebit de incitant. Arhitectura e nemaipomenită, incursiunea în măruntaiele pământului e aventuroasă, istoria locului e aparte. Iar plimbarea cu barca într-o lac situat pe fundul unei mine de sare din nu e ceva de refuzat! 

Sus, la lumină, Clujul are și mai multe alte locuri unice de oferit. Apusenii te ademenesc cu frumusețea lor bucolică, cu pășuni, cătune și sate vechi. Te poți convinge de asta mergând oriunde în zonă, de exemplu către Lacul Tarnița, la nici 32 km de Cluj-Napoca sau în Răchițele.

Cheile Turenilor sunt o altă minune a naturii din apropierea Clujului. Cu un relief sălbatic, cu peșteri, pereți impresionanți de stâncă și mici cascade, Cheile Turenilor au fost declarate Rezervație naturală și parc arheologic datorită numeroaselor obiecte care au fost descoperite aici. Îți recomandăm să abordezi acest obiectiv doar dacă ai un echipament minim, pentru că traseul merge pe firul apei. Rezervă la o pensiune de munte sau o casă tradițională adusă în secolul XXI, simte-te ca acasă aici în mijlocul naturii.

Trasee montane și cascade celebre

Cascada Vălul Miresei din satul Răchițele (70 km de Cluj-Napoca) este și ea una dintre vedetele turismului local, mult mai accesibilă însă. De la Huedin, se deschide tărâmul de basm al Apusenilor, ca un preambul pentru Vălul Miresei. După ce ai trecut de Cheile Văii Stanciului, cu pereți cu înălțimi de până la 40 m în care sunt amenajate trasee de escaladă, ajungi la una din cele mai frumoase cascade ale Transilvaniei. Vălul Miresei te uimește cu priveliști nemaipomenite în orice anotimp. Apa se împrăștie ca un evantai pe cele trei trepte, dând senzația că un văl diafan de mireasă plutește în aer... De la cascadă, dacă ești amator de drumeții, poți urca pe jos, pe un traseu marcat, până la Lespezile Albe. Sus, te așteaptă răsplata efortului depus: panorama asupra întregii văi și a Masivului Vlădeasa. 

Vestitul Castel Bannfy și imensul Parc Natural Apuseni, cu cărările sale de munte, satele uitate de vreme, peșteri și trasee montane pe alese sunt tentații pe care niciun călător care se respectă nu le poate trece cu vederea! Nu te vei putea caza la castel, dar poți alege varianta rezervării unei case de vacanță tradiționale.

Sperăm că ți-a plăcut selecția noastră de motive și obiective pentru a vizita Cluj-Napoca. Inspiră-te și din recomandările noastre de cazare în bungalow-uri și fă rezervare în pensiuni la munte sau în bungalow-ur. Din România, desigur! Suntem bucuroși de oaspeți, abia așteptăm să te întâmpinăm!

 

Află primul noutățile Rentakub! Abonează-te la newsletter!
PROCESĂM