Rentakub.com

Destinații mai puțin aglomerate de vizitat în 2021 January 6, 2021

Destinații mai puțin aglomerate de vizitat în 2021 (I)

Selecția noastră de destinații de vizitat în 2021 îți prezintă acele locuri mai puțin promovate și aglomerate. Toate sunt din țară, reluăm invitația de a redescoperi și de a prețui România la adevărata valoare!

În pandemie sau nu, noi, cei dornici de călătorii, ținem să descoperim sau să regăsim locuri, oameni și istorii. Să ne îmbogățim cu noi experiențe și amintiri demne de povestit. Nu stăm pe gânduri când vine vorba de noi aventuri, nu ne sperie drumețiile până în vârf de munte, peșterile sau vâslitul pe ape mai mult sau mai puțin repezi. Cu atât mai puțin relaxarea la SPA dintr-o casa de vacanta sau degustările de bucate aromate J. Ne adaptăm și ne creăm oportunități, ne atrag lucrurile deosebite. Nu spunem “Nu” cazării într-o căsuță de vacanță din lemn sau la cabane ascunse în păduri dese de brad, fie ele KUB sau nu! 

Iată recomandările noastre pentru vacanțele și călătoriile anului 2021. 

Oltenia de sub munte

Găsești de toate aici: și natură și cultură, ospitalitate și bucate bune de tot! Te vor încânta nu doar peisajele variate, cu dealuri molcome și vârfuri semețe de munte ci și urmele veșniciei. Biserici vechi și meșteșuguri unice incluse în patrimoniul UNESCO, peșteri misterioase și cărări umbroase de munte te vor face să uiți de grijile zilnice. Începe periplul cu Ocnele Mari, unde misterele vestitei cetăți “Buridava” continuă să stimuleze imaginația istoricilor. Spaţiile de agrement, locurile de joacă, muzeul istoriei zonei și cea mai mare biserică subterană din România sunt atracții de neratat aici, la Ocnele Mari. Salina e “must see”, se înțelege!

Urmele veșniciei

Popasul la Biserica dintr-un lemn din Dezrobiți, cu poveștile ei scrise și nescrise, te va convinge că inventivitatea și adaptabilitatea sunt „cheile” supraviețuirii. Continuă periplul la Mănăstirea Hurezi, ctitorită de C. Brâncoveanu în anul 1693 și inclusă în patrimoniul UNESCO în 1995. Nu ai cum să ratezi Horezu, cel mai vestit centru de olărit din țară. Admiră ceramica măiestrită într-o tradiție care nu trebuie să dispară și cumpără un dar de suflet celor de acasă. Culorile și tehnica olăritului i-au impresionat și pe cei de la UNESCO, din al cărui patrimoniu imaterial face parte. Nu departe de Horezu se află Culele Măldăreșilor. Conacele fortificate Greceanu și Duca sunt mărturii ale istoriei deloc liniștite din acest colț de țară și exemple unice de arhitectură românească. Aici cea mai bună varaintă este de a găsi cazare la o pensiune de munte drăguță sau intr-o casa de vacanta  langa  retrasă într-o pădure deasă. 

Pe un vârf de munte

Nu sunt de ocolit Mănăstirea Arnota, impunătoare cu aspectul ei de cetate pe un vârf de munte și Mănăstirea Bistrița, unde s-a instalat prima tiparniță din Țara Românească. Nu prea departe se află Peștera Liliecilor, împărțită cândva de micuțele mamifere cu monahi care au fost canonizați. Peștera Muierilor, cel mai vizitat obiectiv speologic din țară, reprezintă un popas de neratat. Ca și spectaculoasele Chei ale Oltețului și Mănăstirea Polovragi. Peștera Polovragi, legendata casă a lui Zamolxe, cu energia și misterele ei dacice, te va uimi și cu “exponatele” sale.

Capodopere ale culturii universale

Pornim la drum, mai sunt atât de multe de văzut și făcut! Poți admita moștenirea pe care ne-a lăsat-o Brâncuși la Târgu Jiu. Lucrările sale se vând cu milioane de euro și sunt expuse în muzee din toată lumea, dar noi avem șansa să admirăm câteva capodopere “pe viu”! “Masa Tăcerii”, „Poata Sărutului” și „Coloana Infinitului” sunt dovada acestui geniu creator care nu a putut fi profet în țara sa. 

Una dintre cele mai importante și vechi mânăstiri din Oltenia, Tismana, completează oferta turismului cultural a zonei. Lăcașul de cult, care datează din sec. al XIV-lea, nu este ultimul obiectiv pe care-l poți vizita pe meleaguri oltenești. Ai putea coborî un pic mai jos de sub munte și vizita Craiova. Sau poate vrei să urci mai sus, către Rânca, pentru a trece Carpații pe maiestuosul “Drumul Regelui”. Pentru orice ai opta, este o alegere corectă! Nu ai cum să dai greș, România este atât de frumoasă și interesantă. Confortabile și mai mult decât interesante sunt casele de vacanță KUB, ai putea să-ți faci rezervare chiar acum la o astfel de căsuță din pădure. Se încadrează perfect în peisaj această casă de vacanță, e din lemn și făcută special pentru a te face să te simți confortabil în mijlocul naturii.

Țara Hațegului 

Rămânem în sudul țării și ne îndreptăm atenția mai către vest, către un loc cu adevărat unic, unde frumuseșea naturii se împletește cu unicitatea obiectivelor și cu multă, multă istorie. 

Ce e de văzut aici? Peisaje uimitoare, pierdute de lume, sate pitite printre dealuri și văi,.. Cetăți și palate medievale, biserici misterioase și monumente ale naturii. Poate că e de ajujs pentru unii, dar Țara Hațegului, vegheată de mândrul Retezat, oferă mai mult decât atât. Sigur știi, dar ne bucurăm că putem vizita unele dintre cele mai vechi localități din țară. Nu se poate să ocolești Sarmizegetusa Regia și Sarmizegetusa Ulpia Traiana! Prima e o mostră de istorie a dacilor liberi, care ascunde cu siguranță multe secrete. Ulpia Traiana e moștenirea lăsată de romani, care s-au instalat aici cu tot tacâmul și confortul cu care erau obișnuiți în Cetatea Eternă. O salbă de alte mici cetăți dacice, unele ascunse chiar aici, în Munții Orăștiei, așteaptă răbdătoare vizita și atenția voastră. Incluse în patrimoniul UNESCO în 1999, cetățile dacice au fost ridicate între sec. I Î. Hr și secolul I D. Hr. pentru apărare și protecție împotriva romanilor. În apropiere de Sarmisegetuza Regia sunt cetățile dacice Blidaru și Costești-Cetățuie, nu le ocoli!

Locuri pline de mistere

Biserica din Densus cel mai vechi lăcaș de cult unde se țin slujbe, te uimește cu forma sa ciudată și cu istoria sa, povestită cu drag de preotul paroh. Iubești natura și drumețiile? Ai de unde alege pe aceste plaiuri de dor. Ai putea începe cu Cetatea Colți (sec XV), situată pe teritoriul satului Suseni. Datorită formei misterioase și amplasării pe un vârf stâncos, Colți este considerată sursa de inspirație pentru romanul Castelul din Carpați semnat de Jules Verne. Cetatea medievală Mălăiești, care pare că păzește intrarea în Parcul Național Retezat și mult mai celebrul Castel al Corvinilor nu ar trebui ocolite, sub nicio formă. Știi deja asta! Și, dacă ai ocazia, de ce să nu rezervi un sejur la o casă de vacanță de la munte, la un KUB?

Slănic Moldova și împrejurimi

Urcăm spre plaiurile moldovenești și poposim în județul Bacău. Bacăul este o destinație neașteptat de ofertantă, chiar dacă nu e promovat deloc. Indiferent dacă ești pasionat de istorie, cultură, natură sau de toate la un loc, aici primești din toate. În plus, poți să-ți faci rezervare în căsuțe de lemn KUB, ofertă interesantă pentru un sejur deosebit, atipic, unic. Poți începe periplul tău în orașul Bacău, unde poți vizita Casa Memorială George Bacovia, unul dintre fiii celebri ai urbei. Ești interesat de natură și știință? Nu rata Vivariul, care te va uimi cu a sa colecție impresionantă de pești, păsări și reptile exotice. Cauți confortul unui boutique hotel de 3*? Cu un click ai făcut rezervare la una din casele de vacanță KUB din Lilieci. 

Un oaspete drag

Lista atracțiilor din județul Bacău e lungă, primul obiectiv de neratat din zonă fiind Slănic Moldova. Stațiunea păzită de Munții Nemira nu e supranumită fără motiv “Perla Moldovei”. Apele sale minerale au câștigat multe premii internaționale, dar merită să ajungi aici și pentru natură și drumeții. Pe cărările înalte ale Rezervației Nemira poate că vei întâlni căsuțe de lemn ca din povești. Au acoperișuri semețe și geamuri mari care lasă natura să fie admirată îndeaproape. De ce să nu-ți faci rezervare în aceste case de vacanță complet echipate și să simți ca un oaspete drag? Drumețiile pe traseele marcate din Rezervația Nemira cu plecare din Slănic Moldova, Cheile şi Cascada Slănicului, parte a traseului „300 de scări”, care impresionează cu peisajele sălbatice, sunt și ele de neratat. 

La nici 20 km distanță, Salina din Tg. Ocna este locul ideal nu doar pentru tratamentul afecțiunilor respiratorii, ci și pentru relaxare și mișcare. Albul adânc de sare ascunde un lac subteran și o cascadă, o biserică și un muzeu al sării. Construită pe un pinten stâncos care domină Tg.Ocna și un peisaj montan superb, Mănăstirea Măgura Ocnei este atestată documentar în 1653. 

Dedicație pentru cei ce iubesc natura

Lacul Valea Uzului este dedicat celor care iubesc natura, ca de altfel și Cascada Buciaş, unde vrei-nu vrei, va trebui să ajungi pe cărări de munte, într-o mică drumeție. 

Elegantul Castel Roşu-Hemeiuş (la 10 km de Bacău, sat Lilieci) te frapează prin arhitectura sa electică și nuanțele de roșu ale cărămizilor. Superbii trandafiri care împânzesc locul potențează frumusețea castelului, dăruindu-ți nu doar frumusețe ci și încredere pentru vremuri mai bune. Poți avea și tu propria reședință în Lilieci, dacă faci rezervare la căsuțele de lemn KUB de aici. Dacă pofta de aventuri și cunoaștere e pe măsura ofertei de obiective, atunci cu rata Racoș și cetățile sale! Localitatea situată la 91 km Bacău merită vizitată pentru istoria și importanța sa. Aici a fost cea mai mare aşezare dacică din Țara Bârsei și al doilea centru politico-administrativ şi religios, după Sarmizegetusa. Cetatea dacică de la Racoș are peste 2.500 de ani de istorie atestată care a îngropat multe enigme ale trecutului. Luxosul castel Racoș, proprietatea unui conte maghiar, care își caută acum strălucirea de altădată, este cea de-a doua atracție a zonei. 

Dacă vrei un sejur plin în experiențe deosebite, fă acum rezervare la una dintre casele de vacanță KUB. Te vei întoarce sigur, noi te așteptăm cu drag!

Ținutul Zimbrului

Ținutul Zimbrului sună interesant, dar să vedeți cât de puternică e oferta sa turistică! Cetăți vechi, medievale, mănăstiri celebre, case memoriale, drumeții prin rezervații naturale fac din Ținutul Zimbrului o destinație pe care merită să o “bifezi”. De fapt, merită să o vizitezi pe îndelete... Prima pe lista recomandărilor este Cetatea Neamț. Un adevărat cuib de vulturi al Moldovei medievale, cetatea te uimește cu arhitectura și istora sa. te cucerește ea, de la prima vedere. Nu doar că nu a fost nicodată cucerită, dar a și renăscut cumva din propria cenușă și a devenit cel mai vizitat obiectiv din județul Neamț. Și nu fără motiv! 

Pe urmele celei mai celebre copilării

Undeva, pierdută la baza cetății, Ozana cea frumos curgătoare își caută limpezimea…Iar căsuța lui Creangă, bojdeuca copilăriei noastre avide de povești, e un reper al ținutului acesta de basm. Dacă îți place să citești, te vei bucura că te afli pe urmele lui M. Eminescu, V. Micle, A. Vlahuță și M. Sadoveanu. Casele lor memoriale au porțile deschise… Mănăstiri vechi, cu fresce semnate de pictori celebri și cu istorii mai mult sau mai puțin zbuciumate, sunt o invitație de suflet. La Văratec, Agapia, Sihăstria, Neamț și Secu timpul pare că are o altă măsură iar liniștea icoanelor pare și mai adâncă. 

Destinație ecoturistică

Ţinutul Zimbrului, centrat în jurul orașului Târgu Neamț, este mai înaingte de toate o destinaţie ecoturistică. Acesta înseamnă că împlinește toate criteriile care atestă turismul sustenabil, legat de nartură și de valorile comunităţii locale. Poți să te bucuri de drumeții în Parcul Natural Vânători Neamț, să faci ciclism, bucurându-te de peisaje variate, deosebit de frumoase. Ieși puțin din tipare și caută “Pădurea de argint” sau “Codrii de aramă”. Poți vedea, ca și Eminescu, aceeași frumusețe nemuritoare, învăluită în mister ca acum sute, poate mii, de ani. Rezervația de stejari seculari Dumbrava și Rezervația de zimbri Dragoș Vodă sunt alte motive pentru care această destinație merită un loc pe wishlist-ul tău! Fă rezervare într-o căsuță de vacanță din lemn și experiența ta chiar va fi una de neuitat! Nu vei regreta!

Cluj-Napoca și împrejurimi

Orașul acesta s-a obișnuit să fie în lumina reflectoarelor, chiar și fără vestitul festival care a tras puțin cortina, din cauza pandemiei. Poate că acum este ocazia perfectă de a vizita acest burg, altfel destul de aglomerat. Te vei bucura de atmosfera liniștită, ospitalitatea ardelenească și vei avea fix atât de multe obiective turistice încât să nu te obosească. Partea și mai bună e că nu-ți trebuie cine știe ce condiție fizică pentru a te bucra de toate atracțiiile, majoritatea sunt concentrate în centrul istoric. Poți începe periplul tău cu Piața Avram Iancu, unde se află impunătoarea Catedrală ortodoxă și Teatrul Național, cea mai importantă instituție de gen din Transilvania. Pașii te vor purta cumva, singuri, pe Bulevadrul Eroilor, flancat și el de clădiri vechi, în culori pastelate. Ajungi destul de repede în cea mai importantă piață din Cluj-Napoca, Piața Unirii. Aici te impresionează clădirile și palatele vechi, cu istorii ample în spate. 

Pași pe urmele istoriei 

Un astfel de exemlu este castelul Banffy, care a găzduit în existența sa multiseculară destule fețe împărătești pentru a nu fi trecut cu vederea. Astăzi, acest edificiu reprezentativ al arhitecturii baroce (cu influențe rococo) găzduiește muzeul de Artă din Cluj-Napoca și multe evenimente culturale. Pe care nu te sfătuim să le ratezi. 

Nu ai cum să nu remarci simbolul urbei, Catedrala Sf. Mihail. Construcția celei mai mari catedrale gotice din țară, după Biserica Neagră din Brașov, a demarat în anul 1316, an în care burgul a fost ridicat la rang de oraș. Zăbovește un pic la baza statii ecveste a lui Matia Corvin și privește în jur! Nu-i așa că e un oraș surprinzător de frumos? Nu departe, pe străduțele pietruite, o placă memorială marchează casa unde s-a născut Matia (Matei) Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara și unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei. Plimbarea pe străduțele Clujului ar trebui să te conducă, musai, cel puțin către dealul Cetățuia, unde ai totul la picioare. Și la vestita Grădină Botanică și neaparat, la Bastionl Croitorilor, recent renovat: 

Dacă ai poftă aventuri, atunci nu rata Pădurea Baciu. Nu-ți garantăm apariții extraterestre sau anomalii energetice, dar o atmosferă enigmatică sigur vei găsi! și ăți vei aminti! Ca și de sejurul la casa de la munte KUB:

Din adâncuri, pe culmile Apusenilor

Împrejurimile Clujului sunt cel puțin la fel de ofertante. Ai de ales între Cheile Turzii, unde poți face escaladă și drumeții, pe trasee de diferite grade de dificultate și relaxarea de la Salina Turda. Te poți caza într-o casă de vacanță KUB, ești la un click distanță de o vacanță de vis! Apusenii te așteptă să-ți domolească setea de frumos și la Lacul Tarnița, o oază de liniște aflată la nici 32 de km de Cluj-Napoca. Un alt obiectiv celebru este Cascada Vălul Miresei din satul Răchițele. Parcurgi repede cei 70 de km din Cluj-Napoca ademenit de peisajele uimitoare ale Apusenilor. Și, odată ajuns la destinație, vei fi uimit de delicatețea naturii. Oamenii sunt cei care i-au creat Cascadei Vălul Miresei o poveste, tristă, ca o lacrimă, dar cine ce ne șoptește apa în căderea ei diafană de 20 de metri?! Zona este potrivită și pentru alpinism, drumeții montane sau plimbări liniștite. Nu te-am convins încă? Vestitul Castel Bannfy și imensul Parc Natural Apuseni sunt tentații pe care niciun călător care se respectă nu le poate trece cu vederea! Și, dacă vrei să fii departe de agitația turismului obișnuit, nu vrem să-i spunem de masă, fă-ți acum rezervare la o casă de vacanță sau un bungalou. 

Orice ai alege în 2021, nu rata una din căsuțele de vacanță KUB. Aici te simți în siguranță și confort, la un singur click distanță! 

 

Află primul noutățile Rentakub! Abonează-te la newsletter!
PROCESĂM