Rentakub.com

Casele de Vacanta si cabanele , un potential turistic insuficient exploatat July 2, 2021

Un potențial deosebit: casele de vacanță și cabanele de închiriat integral

Un articol documentat despre un segment de piață cu potențial uriaș: casele de vacanță și cabanele de închiriat integral. Acest articol poate fi interesant pentru tine dacă ești turist atras de cazări deosebite în natură, confortabile, convenabile și sigure sau ai un teren pe care ți-ai putea construi propria ta casă de vacanță. Pe care, atunci când nu o folosești, să o oferi spre închiriere.

Vacanțe mai aproape de natură și de casă

Pandemia a schimbat toate regulile și preferințele iar turismul este unul din domeniile cele mai afectate. Toți am stat în carantină, am fost obligați să renunțăm la multe, inclusiv la vacanțe și călătorii. Și, atunci când s-a putut călători, ne-am schimbat preferințele și am început să ne uităm mai atenți în jurul nostru. Am început să căutăm destinațiile “aerisite”, mai aproape de natură și de casă. Mulți au descoperit sau redescoperit România, unitățile de cazare mai mici, de sine stătătoare. 

Pierderi uriașe la nivel global

Chiar și cu o dorință tot mai mare de călătorii, peste tot în lume turismul a avut de suferit. Pierderile au fost masive în 2020, cifrele sunt impresionante. Potrivit Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO), anul trecut, turismul internațional a avut un recul de 74% la sută, un miliard de turiști mai puțin față de 2019, o pierdere estimată la PIB-ul global de 1,3 trilioane USD. 

Turismul intern a fost favorizat

În timp ce cererea pentru călătoriile internaționale a rămas redusă chiar și după relaxarea restricțiilor, turismul intern s-a redresat pe piețele mari. Primele au fost cele din China și Rusia. Și turiștii români au ales în primul rând România pentru vacanțe în 2020, deși evident că cererea a scăzut din cauza carantinei și a restricțiilor de după. Astfel, sosirile înregistrate ale turiștilor în unitățile de cazare din România anului 2020 au fost de 6,3 milioane, în scădere cu 52,3% faţă de anul 2019, potrivit Institutului de Statistică (INSSE). Aproape 93% dintre turiști au fost români și doar 7% străini. Numărul înnoptărilor anul trecut a ajuns la 14,4 milioane, în scădere cu 51,6% faţă de anul 2019. 

Concurența turismului de masă

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din România, în anul 2020, a fost de 22,9% pe total structuri de cazare turistică, o scădere de 11,3 puncte procentuale faţă de anul 2019.

Indici mai mari de utilizare a capacității de cazare s-au înregistrat la nave (29,3%), bungalouri (28,9%), hoteluri (26,7%), campinguri (24,3%), căsuțe turistice (22,1%) și vile turistice (21,4%). Există așadar un segment de piață de care se vorbește puțin deși a înregistrat rezultate (mai) bune în timpul pandemiei: cel al unităților de cazare de închiriat integral. La unele case de vacanță, cabane și bungalouri de închiriat integral, cererea a fost atât de mare încât ar fi fost nevoie de o capacitate de cazare de două-trei ori mai mare. 

Avantaje multiple

Așadar, și românii au prins gustul cazărilor de sine stătătoare, situate în natură și dotate cu toate utilitățile. Vor să se bucure în siguranță împreună cu familia sau grupul de prieteni. Să aibă un spațiu generos și să-și facă propriul program. Acest gen de cazare mai are și avantajul financiar al împărțirii cheltuielilor și bucuria de a te gospodări singur. Dar această tendință nu e deloc nouă în Europa. 

Premisele creșterii 

Având în vedere pandemia COVID și preferințele către vacanțe cât mai aproape de natură, căutarea acel.or experiențe unice, inedite, e evident că acest segment are un potențial imens. Mi-a atras atenția rentakub.com, primul booking românesc de case de vacanță, bungalouri și vile de închiriat integral. Platforma a avut o dezvoltare accelerată și anunță dezvoltarea rețelei. Modelul de afacere evoluat și evoluția bună de anul trecut, posibilitățile de dezvoltare flexibilă, în toate zonele turistice, indică marele potențial al acestei afaceri. Și a sectorului, în general. Și cine ar spune “nu” unei unități de cazare independente, în care să te simți liber sub cerul înstelat, în natură, altături de cei dragi? Dacă ai toată siguranța și confortul plus un cost total mai avantajos, rețeta succesului e asigurată. La rentakub.com mai e ceva: poți avea propria ta casă de vacanță, dacă ai un teren. Alegi o casă standardizată și o poți introduce în circuitul turistic, câtă vreme nu o folosești pentru tine. Recuperezi mult mai repede investiția, devenind vizibil pe piață imediat.

Exemplul Franței

Franța este dovada că în România acest segment are mult loc pentru creștere. Numit generic “hotellerie de plein air”-“hotelărie în aer liber”, sectorul caselor de vacanță, al vilelor, bungalourilor și unităților de cazare nonconformiste gen “Glamping” reprezintă 48% din toată capacitatea de cazare din Franța. Impresionant, nu? Aceste unități de cazare, potrivit Federației Patronatelor http://fnhpa-pro.fr, au avut o cifră de afaceri de 2,7 miliarde de euro în 2019.

129 milioane nopți cazare

Au fost 129 milioane de înnoptări în 2019, plus 2,9 % față de 2018. Cele mai multe au fost la categoria 4* (48 mil. nopți cazare), 3*(39 mil. nopți) și 5* (21 mil. nopți). Nici durata medie a sejurului nu a fost de neglijat, respectiv de cinci nopți/sejur. Franța este la acest capitol cea mai dezvoltată din Europa, iar olandezii, britanicii și germanii s-au dovedit în timp a fi cei mai fideli oaspeți ai turismului aproape de natură din Hexagon.

De ce acest succes? 

Pentru că oferă cea mai flexibilă cazare în vile, cabane, bungalouri dar și în rulote, remorci sau cabane nonconformiste gen Glamping. Acestea din urmă sunt mai noi, se remarcă prin arhitectura deosebită, extravagantă pe alocuri și amplasarea acolo unde nu te-ai aștepta. Sectorul francez s-a reinventat permanent și toate inovațiile făcute pentru a menține clientela și atrage alta nouă au făcut din industria hotelieră în aer liber să crească de la o cifră de afaceri de 800 mil. euro în 2000 până la 2,7 miliarde în 2019. Vestea bună că sunt tot mai multe astfel de oferte de închiriat integral și în România

Evoluția pe vreme de pandemie 

În 2020, sectorul amintit a înregistrat în Franța o scădere de 25% din cifra de afaceri la nivel național. Acest tip de turism a fost ales în pandemie de până la 18 milioane de oameni, față de 22 milioane în vremuri normale. Se remarcă totuși că în Franța anului pandemic 2020 a fost un adevărat boom al clienților care au spus da unităților de cazare amintite, inclusiv camping-ul, pentru prima dată. Au ales în special cazarea tip casă mobilă sau la cabane, potrivit unui studiu al lui Nicolas Dayot, președintele Federației Hotelăriei în Aer Liber. E adevărat că toate aceste unități de cazare s-au deschis mult mai devreme, datorită particularității de cazare în aer liber, cu spații mari de joacă, sport și piscine. Sunt amplasate și în zone geografice privilegiate, pe litoral sau la munte. Au satisfăcut nevoile oamenilor de aer proaspăt după carantină și a celei de siguranță sanitară și nu au suferit pierderi atât de usturătoare. 

Cum stă situația în România? 

Cele mai recente date disponibile sunt pentru 31 iulie 2020. Se vor actualiza la 31 iulie 2021. Astfel, în România dintr-un total de 358.119 locuri de cazare, 41.784 sunt în vile turistice, cabane turistice, campinguri, sate de vacanță, bungalouri și unități tip căsuță. Astfel, sectorul vile, cabane, campinguri, sate de vacanță, etc însuma aprox. 12 la sută din capacitatea totală de cazare din țară.

Reinventare sau inovație

Industria hotelieră trebuie să se reinventeze, să investească permanent în infrastructură sau inovație. Și da, primele semnale sunt încurajatoare, dovadă sunt casele de vacanță KUB și glamping-urile. Pentru că toți vrem ceva neobișnuit, un sejur original și mai exotic, vrem să experimentăm ceva diferit. Loc de creștere este în România și, din această intensificare a concurenței pentru hoteluri, nu putem avea decât de câștigat. 

Situația la nivel european

Conform Eurostat, existau 28.500 de locuri de campare în Europa în 2019, dintre care 70% s-au concentrat în cinci țări: Franța (27%), Regatul Unit

(16%), Germania (10%), Olanda (9%) și Italia (8%). Cele mai multe locuri de cazare din lume sunt în SUA, urmată de Franța.

Be first to find out what is new at Rentakub! Subscribe to the newsletter!
LOADING