Rentakub.com

Cazare la Sambata de Sus September 2, 2021

Sâmbăta de Sus, un loc rupt din rai

Undeva, la poalele Munților Făgăraș, între Brașov și Sibiu, un loc cu o energie aparte așteaptă să fie descoperit și redescoperit. Aici, la baza celor mai înalți munți ai țării, un colț rupt din rai e dedicat ție, călătorule, iubitor de frumos, natură și liniște. 

Nu e doar natura pură și impunătoare aici, sunt și oamenii care i-au scris istoria și care ne-au lăasat-o moștenire pentru a învăța ceva din ea și a o îmbogăți, ducând-o mai departe. Iată câteva dintre obiectivele turistice pentru care merită să vizitezi Sâmbăta de Sus și împrejurimile.

Mănăstirea Brâncoveanu

Sâmbăta de Sus se identifică pe bună dreptate cu Mănăstirea Brâncoveanu. Este un vechi lăcaș de cult care se integrează perfect în peisaj, fără a-i tulbura echilibrul și liniștea înaltă. Situată pe malul pârâului Sâmbăta, păzită de imperturbabilele galerii de piatră ale Masivului Făgăraș, Mănăstirea Sâmbăta de Sus este nu doar un altar de reculegere ci și un loc plin de istorie și cultură.

Mănăstirea a fost ctitorită de Constantin Brâncoveanu pe locul unui schit de lemn ridicat de bunicul său. Lăcașul de cult a fost sfințit în anul 1698 și are hramul pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului. În anul 1761, mare parte din lăcașurile de cult din Țara Făgărașului, au fost puse la pământ de artileria austriacă, condusă de contele Nicolae Bethlen. Ctitoria lui Brâncoveanu a rămas în picioare, dar nu pentru mult timp. A fost atacată de aceleași tunuri în noiembrie 1785. Nu a fost demolată, datorită zidurilor groase, fiind însă grav avariată și lăsată în părăsire. A rămas în ruină aproape 150 de ani. Biserica Mănăstirii a fost restaurată în anul 1928 de mitropolitul Nicolae Bălan, considerat cel de-al doilea ctitor. Între 1985 și 1993 se fac lucrări de construcție a chiliilor și a paraclisului închinat Sfinților martiri Brâncoveni ,martirizați în anul 1992. 

Școala de pictură și colecția de icoane pe sticlă 

După ani, Mănăstirea Brâncoveanu ne primește din nou cu brațele deschise. Admirați frumoasa colecție de icoane pictate pe sticlă, cea mai mare din țară, din Muzeul Mănăstirii și nu treceți nepăsători pe lângă Fântâna Izvorul Tămăduirii, atestată în anul 1500. Tot aici funcționează și cea mai importantă școală de pictură din România, iar lucrările realizate sunt deosebite, nonconformiste.

Mnăstirea Brâncoveanu este un loc unde te energizezi rapid și asta nu se întâmplă în mod special datorită aerului tare de munte. E ceva deosebit în acest loc și de ce nu ai profita mai mult de energia și frumusețea sa, făcând rezervare la o casă de vacanță KUB, din apropiere?

Chilia și Peștera Părintelui Arsenie Boca

La aprox. 15 km de Mănăstire, urcând către munți, se află izvorul și Chilia Părintelui Arsenie Boca, cel care a fost stareț al lăcașului monahal. Ambele obiective pot pot fi vizitate și tot mai mulți o fac, deși drumul de acces nu este chiar atât de facil cu mașina și pe jos. Chilia este săpată în stâncă, la altitudinea de 1600 m, chiar de Părintele Arsenie Boca. 

Drumeții alpine 

Cabana Valea Sâmbetei, aflată în partea estică a Munţilor Făgăraş, la 1.400 de metri altitudine, este una dintre „porţile" de intrare în masiv, atât pentru a ajunge pe creasta Făgăraşilor, dar şi ca punct de plecare către Vârful Moldoveanu, la 2.545 de metri. 
O serie de trasee pornesc de la Cabana Valea Sâmbetei către Piatra Caprei, La Cruce – Fereastra Mare.

Herghelia de la Sâmbăta de Sus

Este una dintre cele mai vechi herghelii din Europa, înființată în anul 1874, atunci când au fost aduși din Slovenia aprox. 300 de cai din rasa Lipițan.

În timpul primului război mondial, herghelia a fost mutată în Ungaria, cu tot cu cei 322 de cai pe care îi adăpostea. În 1920, aceasta a revenit la Sâmbăta de Sus, cu un număr mult mai mic de cai, care a crescut natural de-a lungul timpului, În prezent, herghelia se poate lăuda cu peste 300 de cai de rasă pură Lipițană. Poate este momentul să faceți echitație, experiența este una de neuitat! În apropiere poate fi admirat şi Palatul Brunkenthal (secolul al XVIII-lea), clădirea urmează să fie transformată în „Muzeul calului lipiţan". Poți să te simți ca un castelan al zilelor noastre dacă alegi cazarea la o casă de vacanță KUB din apropiere.

Cetatea Făgărașului
Cetatea Făgărașului se află la nici 20 km de Sâmbăta de Sus. Are o istorie veche plină de asedii, drame, petreceri opulente și execuții, iar în turnurile sale au fost adăpostite tezaure. Are aprox. 500 de ani și a fost plasată de reputata publicație Huffington Post pe locul doi în topul celor mai frumoase castele din lume, după Neuschwanstein, Germania. Cetatea, amplasată chiar în mijlocul orașului Făgăraș, pe un teren mlăștinos altădată, a triumfat asupra timpului și vremurilor, dat fiind că nu a fost învinsă niciodată în zecile de asedii la care a fost supusă. Așadar, merită vizitată și Cetatea Făgărașului. E de neocolit, de fapt!

Pe urmele lui Badea Cârțan, în Cârțișoara

Vechea localitate, atestată documentar din sec al XIII-lea, se poate mândri cu fiul său de seamă, Gh. Cârțan, cunoscut ca Badea Cârțan. Ciobanul român care a iubit istoria neamului și care a plecat pe jos către “mama Roma” pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian, ar trebui cunoscut și pentru dragostea sa pentru cărțile în limba română. A ajuns la Roma în 43 de zile, timp în care a rupt patru perechi de opinci, apărând în marile ziare ale lumii. Povestea acestui om simplu care transporta cărți de istorie în limba română peste munți este foarte interesantă! Merită vizitat Muzeul Etnografic Badea Cârțan dacă vreți să cunoașteti mai multe din istoria și tradițiile locului. Localitatea cu uliţe strâmte care se întâlnesc în pieţe mai largi are două biserici monument și o mulțime de păstrăvării unde poți lua masa. Oferta de cazare la case de vacanță de închiriat integral sau pensiuni este generoasă.

Dacă ajungeți în Cârţişoara veţi auzi poveşti despre eroul Cârţan chiar de la stră-strănepoţii săi. Legenda haiducului Andrei Budac, spaima bogătanilor din Transilvania şi Ţara Românească sunt și ele povestite cu patos de localnici. 

La înălțime, pe Transfăgărășan

Dacă ați ajuns în Cârțișoara, probabil că ați programat deja o escapadă motorizată pe unul dintre cele mai spectaculoase drumuri alpine din lume. Transfăgărășanul te conduce, palpitant, atât de aproape de nori! Șoseaua de 151 km lungime urcă până la altitudinea maximă de 2.042 m, la Bâlea Lac. Lacul glaciar Bâlea și cascada Bâlea, o cădere de apă de 60 m, între vârfurile Moldoveanu și Negoiu, sunt atracțiile naturale ale locului. Pentru a ajunge la cascadă trebuie parcurs traseul marcat cu punct roșu cu plecare de la Cabana Bâlea Cascadă. 

Sperăm v-am convins că zona Sâmbăta de Sus merită vizitată și suntem siguri că o veți îndrăgi odată ajunși aici. 

Noi, la rentakub.com suntem pregătiți cu cele mai bune oferte de cazare la case de vacanță de închiriat integral. Suntem mereu bucuroși de oaspeți, pe care dorim să-i facem să se reîntoarcă, vrem să vă convingem de aceasta!

 

 

 

 

Be first to find out what is new at Rentakub! Subscribe to the newsletter!
LOADING