Rentakub.com

Destinații mai puțin aglomerate de vizitat în 2021 (II) January 6, 2021

Destinații mai puțin aglomerate de vizitat în 2021 (II)

Partea a doua a articolului dedicat destinațiilor mai puțin aglomerate, recomandate în 2021, ne conduce către alte cinci noi zone pitorești din țară. Noi te inspirăm să călătorești în siguranță, tu rezervă acum o casă de vacanță sau un bungalow KUB (sau nu) și bucură-te de fiecare clipă a călătoriei!

-Delta Dunării

Încet, dar sigur, Delta Dunării își câștigă statutul de veritabilă destinație turistică. Și nu e de mirare, cel mai tânăr pământ al țării are multe de oferit. Cu dedicații speciale pentru cei care iubesc și natura și cultura! Satele pitorești cu căsuțe colorate, povești și tradiții unice, gastronomia fabuloasă, peisajele, fauna şi vegetaţia incredibile fac din Deltă un loc de vizitat chiar în acest an. Nu mai amintesc de răsăriturile pline de energie și apusurile care scaldă totul în auriu, de la braţele Dunării la Marea Neagră! Doar aici poți admira așa ceva, atmosfera e unică. Mai ales dacă alegi să te cazezi la o casă de vacanță autentică, din lemn, poate chiar un KUB!

Ce merită vizitat în Deltă?

Dacă ești la prima vizită, alegerea unei destinații finale este grea, date fiind distanțele și mijloacele de deplasare, obligatoriu pe apă. Unul dintre cele mai celebre obiective este Pădurea Letea, situată în cel mai mare grind al Deltei Dunării, Letea. Între braţele Sulina şi Chilia, Grindul Letea e la aprox.18 km distanţă de ţărmul Mării Negre. Întinsă pe aprox. 5.000 ha, Rezervaţia Pădurea Letea este cea mai veche din țară și te uimește cu peisajele ciudate și flora subtropicală, în care își fac loc năvălioasele cete de cai sălbătici. Nu rata satul Letea și un borș de pește lipovenesc, înainte de a părăsi locul!

Unde Dunărea îmbrățișează marea

Gura Portiţei se poate mândri cu una dintre prea puținele plaje virgine din Europa, așa că aici te poți contopi cu natura închipuindu-ți că așa era și acum o…mie de ani. Ajungi aici din Jurilovca, cel mai mare sat pescăresc din Deltă, de unde poți explora lagunele Goloviţa şi Razim. Asta după ce ai încercat un storceac, saramură de pește deltaic. O cazare la bungalow-ri poate fi o opțiune bună, dacă cea de la case de vacanță sau pensiuni nu-ți face cu ochiul. 

Gura Portiței nu este singurul unde Dunărea îmbrățișează Marea Neagră, mai găsesști cel puțin un loc senzațional, la Sf Gheorghe. Accesul aici se face doar cu barca, la fel ca și în Sulina cea însorită. 

Comori turistice

Orășelul pitoresc, deși destul de ponosit, are un farmec al său de neegalat, rezultat al istoriei cu suișuri și coborâșuri. Pe străduțele Sulinei poți găsi palate și biserici vechi, adevărate supraviețuitoare ale timpului, faruri călăuzitoare pentru navele doldora de mărfuri, odinioară. Bate un vânt de libertate pe străduțele Sulinei…O fi doar de la faptul că sunt mângiate deopotrivă de aerul Deltei și briza mării? Port la Dunăre și Marea Neagră, Sulina oferă din ambele câte ceva din ce e mai bun, chiar în vecinătățile sale. Situată în sudul braţului Sulina, Pădurea Caraorman te fascinează cu piesajele sale deșertice, cu dune de până la 10 m înălțime. Iar plaja din Sulina e la nici doi kilometri, nu ai vrea să o ratezi!

-Tulcea și Munții Măcin 

Tulcea e mai mereu trecută, pe nedrept, cu vederea, poate pentru că se află la porțile Deltei și ale Munții Măcinului, unii dintre cei mai vechi din lume. Vestigiile Cetății Aegyssus (sec III D. Hr.) și câteva muzee interesante precum Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării care include un foarte interesant și modern acvariu, faleza Dunării și Dealul Ciuperca sunt câteva din motivele pentru care ai putea să-ți rezervi măcar 3-4 ore pentru orașul Tulcea. O plimbare pe strada Independenţei, până pe Dealul Monumentul, este și ea recomandată, e partea istorică a Tulcei. În împrejurimi, încă de la pădurea Ciucurova, stau aliniate, soldățește, viile. Salba podgoriilor Babadag, Topolog sau Zebil este încununată de Sarica-Niculițel, cea mai vestită. Dobrogea înseamnă și Munții Măcin, de fapt ai putea spune că totul se trage de aici. Acești sunt cei mai vechi munți ai Europei, după Munții Scoției. Rocile au 300 milioane de ani, sunt mai vechi decât dinozaurii. Dar timpul și-a spus cuvântul, tributul este altitudinea modestă din prezent, cel mai înalt fiind vârf Ţuţuiatu (467 m). Periplul tău în acest tărâm oarecum mistic și misterios ar trebui să înceapă în localitatea Greci. Aici te vei putea documenta despre cările de munte care ți se deschid la picioare și atracțiile de care te poți bucura în Rezervația Naturală Munții Măcinului. Există peste 10 trasee marcate de drumeţii, majoritatea de dificultate medie, dar poți face aici și echitație și cicloturism. Fă-ți din timp rezervare la una din pensiunile sau casele de vacanță de aici!

Pentru pasionații de natură

Pasionat de natură? O poți admira în două situri Natura 2000, respectiv Munţii Măcinului (plante, insecte, amfibieni, reptile şi mamifere) şi Măcin-Niculiţel (păsări). Or fi munții aceștia vechi, dar pulsează de viață. Aici găsim peste jumătate dintre speciile de plante din țară. Nu rata cel mai spectaculos traseu, cel care duce la Culmea Pricopanului, unde te așteaptă o amplă panoramă care îți taie respirația. Vezi munții tociți de încercările vremurilor, Dunărea șerpuind leneșă, orașele îndepărtate, viile. Diversitatea peisajului te uimește cu formațiunile megalitice cu forme care îți stârnesc imaginația, cu alternanța dintre peisajul de stepă și vegetația forestieră de la baza munților. Pe drum, vei întâlni Sfinxul dobrogean, o stâncă al cărei formă seamănă izbitor cu Sfinxul din Bucegi. Seara, retrage-te la casa de vacanță sau la o pensiune de munte, ăi putem spune așa. Si încearcă una din specialitățile gastronomice locale. 

Cetăți vechi și bucate alese

Cetatea romano-bizantină Dinogeția, Cetatea Troesmis, ridicată de romani pe locul unei cetăți getice și Lacul Iacobdeal sunt printre atracțiile din zonă. Ca și Mănăstirea Cocoș, întemeiată în 1833 de trei călugări români veniți de la Muntele Athos, Mănăstiriele Saon (1846, în timpul stăpânirii otomane) și Celik Dere, unde crezi că te afli într-un sat cu gospodării împrăștiate, nu într-o așezare monahală. Poate că un vin bun produs în zonă, ca și un borș de pește sau pastramă de oaie și o baclava, bucate tradiționale aici, te vor convinge să revii. 

-Râșnov și împrejurimi

Zona aceasta este mai retrasă, dar atât de aproape de ceea ce contează în materie de obiective turistice! Și Râșnov, orășel din ce în ce mai frumușel păzit cu îndărătnicie de cetatea sa medievală, e un punct “de atac” deosebit de frumos și strategic pentru un sejur reușit. Poți face rezervare la o casă de vacanță sau la o cabană autentică de munte. Cocoțată strategie pe un colt stâncos, Cetatea Râșnov a fost imposibil de cucerit. Acum, e din ce în ce mai accesibilă celor care vor să-i asculte legendele și să-i descifreze secretele. Parcul de aventură Dino Park îi așteaptă pe cei mici la o întâlnire prietenoasă cu dinozaurii, iar peștera Valea Cetății e o invitație de a pătrunde în frumusețea interioară a muntelui. Cazarea la munte de aici este foarte ofertantă, ai de unde alege:case de vacanță, bungalow-uri, cabane vânătorești. 

Cel mai frumos oraș

La o aruncătură de băț de Râșnov e minunatul Brașov, ești de acord că e mai frumos oraș din România? Dacă nu ești convins că da, mergi agale prin centrul istoric, fără a ocoli traseul de sub ziduri, bastioanele breslelor și bineînțeles Piața Sfatului. Ascultă poveștile Bisericii Neagre de la un ghid profesionist și sunetele grave ale celebrei orgi. Nu rata o drumeție până sus, la Tâmpa, sau măcar ia telefericul până pe culme. Sus, Brașovul ți se va întinde la picioare iar împrejumile se lasă spionate. Foarte aproape de Râșnov, străjuiește legendarul castel Bran, nu e cel mai indicat să-l vizitezi în weekend! Dar e obligatoriu să-i treci pragul!

Elveția noastră

Și, cumva chiar de la porțile sale vechi, începe un tărâm de poveste. Sate cu peisaje dumnezeiești precum Peștera și Măgura te vor uimi cu liniștea și frumusețea dumnezeiască a peisajelor. Ai putea spune că ai ajuns în Elveția, atât de bucolic arată peisajele de aici. O poți lua pe potecile de munte ale Parcului Național Piatra Craiului, sunt peste 30 de trasee marcate, merge cu bicicleta, vizita peșteri. Sau plimbă-te pur și simplu pe ulițele pietruite ale satelor, minunându-te de pitorescul lor. Rezervă o pensiune de munte, o casă tradițională transformată, și te vei întoarce, în orice anotimp! 

Pe poteci înalte de munte

Îți recomandăm o casă de vacanță ascunsă pe cărări accesibile de munte. Cabana Vânătorului e ca un colț de rai. Aici veți găsi liniște, aer tare, curat și ozonat și relaxare fix atât cât ai nevoie. Amplasată strategic pe Valea Glăjariei și păzită de masivii Bucegi și Piatra Craiului, Cabana Vânătorilor este pur și simplu de neocolit. Mai ales că-i poți lua și pe prietenii tăi departe de ochii lumii. Această cazare la munte este ideală pentru grupurile un pic mai numeroase. Facilitățile cu care este dotată această casă de vacanță sunt apreciate de toți, la fel și intimitatea oferită și grădina generoasă. Nu uita să privești stelele și cerul care par mai aproape aici, ai impresia că poți să le atingi! Îți vei da seama că decizia de a rezerva această casă de vacanță e fost cea mai bună. Și vei reveni, desigur!

-Maramureș, plai de dor 

Anul 2021 te poate duce și mai sus pe drumurile mai puțin bătătorite ale patriei, în minunatul Maramureș. Aici, cu siguranță că nu te vei simți agasat de mulțimile de turiști comozi și plictisiți. Poți vizita satele uitate de lume de sub munții Creasta Cocoșului, precum frumosul Breb. Te plimbi nu doar pe ulițele, uneori exagerat de strâmte, dându-ți binețe cu rarii trecători, admira biserici și locuințele vechi sau chiar casele de vacanță în care s-au transfomat unele dintre căminele tradiționale. Încearcă brânza grasă sau măcar o plăcintă și mergi pe un deal din apropiere pentru a te umple de liniște și frumusețe. 

Salba de sate de pe Valea Izei

Valea Izei este un motiv în sine pentru a vizita Maramureșul. Este unul dintre prea puținele locuri unde mai poți găsi autenticitatea și tradițiile care au făcut provincia celebră, în trecutul nu prea îndepărtat. Ascunse printre dealuri, sate precum Vadu Izei, Bistra, Oncești, Bârsana, Botiza, Poienile Izei și Ieud sunt încă păstrătoarele tradiției. Ateliere de olărit, mori tradiționale de apă, cetăți dacice și bisericile din lemn, incluse sau nu în patrimoniul UNESCO, fac din Valea Izei o destinație de neratat. Ca și peisajele de o frumusețe pură. Cazează-te la o casă de vacanță și simte ospitalitatea și gustul autentic maramureșan. 

Ofertă completă

Și, dacă ai ceva mai mult timp, mergi și la Memorialul Durerii din Sighetul Marmației și vizitează și cochetul orășel Baia Mare. Aici, nu rata Muzeul Satului și Muzeul de Mineralogie, ca și o plimbare prin zona istorică. 

Știu că iubești natura, așa că poți programa să mergi într-o scurtă drumeție la Cascada Cailor și pe Valea Vaserului, cu mocănița sau, de ce nu, pe jos. Bine de de știut că la Cavnic, Mogoșa și Borșa sunt pârtii de schi cu toate gradele de dificultate. Unele dintre acestea sunt printre cele mai lungi din țară, iar sezonul aici este mai lung. Oferta de cazare la case de vacanță, pensiuni sau bungalow-uri este destul de bogată în zonă, dar nu strică să-ți faci rezervare din timp!

-Țara Dornelor

Ultima destinație mai puțin aglomerată recomandată pentru 2021 care și-a făcut loc pe listă este Țara Dornelor. Plaiurile acestea mioritice au o frumusețe nativă care nu poate fi trecută sub nicio formă cu vederea. Izoată în munți, Țara Dornelor și-a păstrat atractivitatea pentru cei ce iubesc natura. Ce să faci în Țara Dornelor? Poți practica orice sport de iarnă, aici zăpada e mai bogată și sezonul ține mai mult. Stațiunea Vatra Dornei este cunoscută pentru oferta adresată iubitorilor tuturor sporturilor albe. Pârtiile de schi depășesc 5.000 metri lungime, sunt deservite de o infrastructură modernă și sunt potrivite pentru toate nivelele de experiență. 

În sălbăticia naturii

Vara, traseele pe munții din apropiere te conduc către obiective celebre. Ai de văzut Munții Suhard cu al său izolat vârf Oușoru, Călimani cu cei 12 Apostoli reuniți într-o Rezervație Naturală, Munții Rarău cu enigmaticele Pietrele Doamnei. Pietrosul Bistriței și Muntele Giumalău așteaptă să fie cuceriți de cei mai temerari, răsplătindu-i cu peisaje fascinante și amintiri de neuitat. Iubești adrenalina? Una dintre experiențele cele mai palpitante este raftingul pe râul Bistrița. Vei putea pluti pe râul care trece pe la baza munților Giumalău și Pietrosul Bistriței și descoperi din barcă un crâmpei din frumusețea și sălbăticia Rezervației Cheile Zugrenilor. Plimbările cu bicicleta, mai exact mountain biking-ul, sunt și ele de testat în Țara Dornelor, există trasee special amenajate pentru ele. Așa cum sunt și destule pensiuni de munte sau case de vacanț unde poți fi oaspete drag câteva zile. Mănăstirea Schitul Rarău, după care poți coborî pe pitorescul Transrarău în Pojorâta și te poți îndrepta spre Gura Humorului, la Mănăstirea Voroneț, sunt destul de aproape pentru a fi vizitate într-o zi. Sau poate vrei să admiri unul dintre cele mai frumoase sate, Ciocănești, vestit pentru casele sale pictate în motive tradiționale sau Casa Muzeu din Poiana Stampei. 

Oriunde te-ar duce gândul de călătorit în acest an, nu uita de casele de vacanță KUB. Te așteptăm cu drag pentru a te covinge că suntem bucuroși de oaspeți și gata să vă oferim motive pentru a vă reîntoarcce la noi. 

 

Află primul noutățile Rentakub! Abonează-te la newsletter!
PROCESĂM